gruodžio 22, 2013

Interviu su bliss dizainere - Violeta Sūdžiuviene

Papasakokite plačiau, kaip gimė bliss?
Kūryba prasidėjo dirbant rūbų dizainere didelėje įmonėje, kuriant eksperimentinius gaminius, kolekcijas. Vėliau pradėjau dirbti su individualiais užsakymais. Norėjosi veiklą plėsti, kurti bei įgyvendinti mažo tiražo kolekcijas. Pradėjom dalyvauti parodose, mados festivalyje IN VOGUE. Plečiant veiklą, reikėjo tinkamo prekinio ženklo, taip gimė ir „bliss“.

Ar galima teigti, kad „bliss“ yra Jūsų charakterio atspindys? Ir kokia, pasak Jūsų, yra „bliss“ moteris?
Atsakant - ar tai mano charakterio atspindys - iš dalies taip, nors darant masinę produkciją, nori nenori tave įstato į rėmus, ir turi savo principus laužyti. Visada norisi išlaikyti eleganciją, moterį su cinkeliu... Todėl nėra sportinio stiliaus, sportiniai treningai - tik į sporto salę, o ne laisvalaikiui, ir džinsai - laisvalaikiui, o ne į darbą. Tikriausiai taip ir norėčiau įsivaizduoti „bliss“ moterį.

Kur ieškote įkvėpimo? Ir kas dažniausiai juo tampa? Kiekvienam žmogui, o ypač menininkui, svarbu neužmigti ant laurų ir tobulėti. Kaip save tobulinate Jūs?
Kolekcijos kuriamos pagal sezoniškumą, o įkvepia daug kas: kelionės, nauji įspūdžiai, parodos, muzika... Dažnai lankomės pasaulinėje audinių parodoje PREMIER VISION, Paryžiuje, čia sužinome naujausias tendencijas, pati atmosfera parodoje yra ypatinga - čia juk suvažiuoja viso pasaulio mados atstovai. Pačio miesto labai gera aura, tad parvažiuoji su įkvėpimu.


Ar nešiojate savo sukurtus rūbus taip reprezentuodama save bei „bliss“?
Tikriausiai neatsiminsiu kada esu įsigijusi ne mūsų siūtus rūbus, išskyrus apatinį trikotažą. Visi rūbai iš kolekcijos arba pasiūti individualiai, natūralius kailinius ir tuos siuvuosi. Idėja dažniausiai veja idėją, tik ne visas gali įgyvendinti, bet jeigu matai, kad blėsti, ieškai naujo įkvėpimo.

Ar jau pradėjote kurti vasaros/pavasario kolekciją? Kokie bus jos pagrindiniai akcentai?
2014 metų kolekcija jau į pabaigą, kai kas jau gamyboje. Vasaros kolekcijoje dominuos linas ir viskozė, naturalus šilkas. Pavasarinėje - trikotažo, naujos technologijos apdirbimo  audinio striukės, lietpalčiai, spalvinė gama nuo tamsaus mėlio, turkio, medaus iki laimo, koralo, dramblio kaulo atspalvių.

Esu girdėjusi mintį, kad mada išblėsta, tačiau stilius – amžinas. Ar laikydamasi tokio principo stengiatės kurti drabužius ar visgi manote, kad sezoninės tendencijos yra įdomiau už klasiką?
Stilistika - išlieka, keičiasi to meto mados tendencijos, detalės, pečių linija, spalvinė gama. Ta pati klasika  kinta siluetu, detalėm... Sezoninės idėjos būtinos, kad ir prie klasikos, jei keičiasi aplinka, technologijos. Turi būti organika tarp tavęs ir tave supančių daiktų.

Ką manote apie moterų stilių Lietuvoje? Kas labiausiai jį veikia? Ko jame labiausiai trūksta,o galbūt yra per daug?
Lietuvos moterų stilius pasidalino į grupes: paveiktas sovietmečio, išsilaisvinusias nuo šio laikotarpio  ir nauja karta. Pirmoji dalis gal per daug suvaržyta, bet turėčiau pastabų ir 'naujai' – aprangoje iš viso jokių tabu, daug beskonybės, nors tikrai daug ką toleruoju, ypač jauniems žmonėms.

Vos pradėjusi rašyti bliss blogą, nagrinėjau klausimą – ar madą galime pavadinti menu. Ką apie tai manote Jūs?
Mada  vadinasi menu, kai kolekcija nesensta, o tai pasakys laikas. Kad tai būtų meno kūrinys, turi būti atitinkamas indėlis į kūrybą, meninė išraiška, tai gali atspindėti ir  laikmetis. Tai rūbai skirti podiumui. Kitais žodžiais tariant, jeigu mados dizainerius ruošia dailės akademija - tai mada gali būti menu.

1 komentaras:

  1. Įdomu ar apdirbto trikotažo striukės dar madingos ir šiemet. Nes pernai nusipirkau ir ji man labai tiko ir patiko :)

    AtsakytiPanaikinti

Ačiū, kad apsilankėte bliss bloge!