gruodžio 08, 2013

Vieno sijono istorija

Visi jau ne kartą esame girdėję istoriją apie džinsus ir kaip juos devėjo angliakasiai; arba apie korsetus ir kaip madam Chanel moteris iš jų išlaisvino. O ar esate skaitę istoriją apie sijoną? Taip, tą, su kuriuo dabar išvysi retą moterį ir visai nesvarbu, jai 45-eri ar 21-eri. Išties šią vasarą stebint miesto gatves užplūdusius maxi sijonus susimąsčiau, kodėl sijonai bėgant laikui sijonai vis trumpėjo (nuo midi, mini iki diržo tipo), o galiausiai vėl tapo ilgais? Kad atsakyčiau į šį klausimą nutariau praverti istorijos puslapius.

Pirmieji austi šiaudiniai sijonai siekia net 3.900 metų P.K. ir buvo rasti Armėnijos Areni-1 urvų komplekse. Tuomet jie dar nebuvo įgyję moteriško rūbo etikėtės, nes juos nešiojo tiek vyrai tiek moterys įvairiose pasaulio kultūrose. Žinomiausi sijonai: lungi, kanga, sarong buvo dėvimi pietų bei pietryčių Azijoje ir Afrikoje. 

Kanga mada

Ankstyviausia mums žinoma kultūra, kurios rūbai priminė moteriškus sijonus vadinasi Duan Qun Miao,  išvertus iš kinų kalbos tai reiškia: „Trumpas sijonas Miao“. Iš išvaizdos jie priminė dabartinį mini sijoną, kuris vos dengė tam tikras vietas ir buvo dėvimas genčių moterų. Greičiausiai, tai buvo gana šokiruojanti apranga atsižvelgiant į tai, kad ši gentis egzistavo maždaug viduramžiais bei ankstyvaisiais naujaisiais laikais.

Anuomet sijonų liemuo prasidėdavo iškart po krūtine, todėl įgavo Empire silueto pavadinimą (dėl tiesioginių asociacijų su Empire State pastatu). Vėliau liemuo vis žemėjo, kol galiausiai nusėdo ties natūraliu moters juosmeniu.  Maždaug XVIIIa. pabaigoje sijonai ties liemeniu būdavo prigludę ir žemėjant dramatiškai išsipūsdavo (lankų pagalba), tačiau ilgai ši mada nesilaikė,  nes jau to sekančio amžiaus pradžioje moterys devėjo ilgus, tiesius sijonus, kurie, įtariu, buvo neitin patogūs. Ypač sijono ilgis pasikeitė XIXa. 2-ąjame dešimtmetyje, kuomet jis buvo šiek tiek žemiau kelių! Juokinga, kad po dešimtmečio, kai Amerikoje įvyko akcijų krizė, krito ne tik akcijos, bet ir sijonų ilgis, vėl buvo priimtini sijonai iki kulkšnies. Šešiasdešimtaisiais į mados industriją įžygiavo ne tik Twiggy, bet ir mini sijonai, ir ilgis tesiekė vos šlaunies vidurį. Visgi 1970-taisiais iškilo kelnių moterims tendencija, kuri, sakyčiau, visai sėkmingai nurungė sijonus (net ir iki šių dienų), nes kelnės tapo neatsiejama kiekvienos moters kasdienybės dalimi.

   
O kokie sijonai karaliauja mados viršūnese šiuo metu? Dabar itin populiarūs pieštuko formos, peplum tipo, midi, klostuoti odiniai ar tartan medžiagos sijonai. Derinkite juos ne tik su lengvomis palaidinėmis, bet ir šiltais megztiniais – atrodysite stilingai ir jausitės patogiai.

Nuotraukos iš http://www.marieclaire.com/, www.fashionmodeldirectory.com, http://www.orijinculture.com/
Deja, atsakymų į pradžioje užduotus klausimus aš neradau. Tiesa, beieškodama informacijos aptikau gana įdomią anonimo mintį: „Sijonų ilgis priklauso nuo pasaulio ekonominės situacijos“, tad jeigu tai tiesa... Tuomet dabar sijonai turėtų būti drąstiškai trumpi, tačiau realybė, rodosi yra priešinga. Drįsčiau teigti, kad sijonų mada yra priklausomų tik nuo mūsų, mielosios, norų ir aplinkybių, kuriomis juos devėsime.

1 komentaras:

  1. Kažkodėl neužkrauna kitų nuotraukų, gal išimtos? O šiaip straipsnis liuks :)

    AtsakytiPanaikinti

Ačiū, kad apsilankėte bliss bloge!