gegužės 10, 2014

Trumpa lietpalčių ir Burberry istorija

Pradžia
Vos išgirdus „Burberry“ į galvą ateina kelios asociacijos – jų žymusis languotas audinys, Burberry jojančio riterio logo ir, žinoma, ikoniškasis lietpaltis.

Anuomet Thomas Burberry buvo tik siuvėjo asistentas, tačiau būtent jis ir sukūrė gabardiną dar 1870-taisiais. Šis vandeniui nepralaidus, išskirtinis, tvirtas vilnos audinys (kuris iš arti atrodo austas) galėdavo atlaikyti praktiškai bet kokias oro sąlygas išlikdamas patogiu, kvėpuojančiu ir tinkamu vėsiam orui.
Fenomenali sekmė
Vandeniui nepralaidžios medžiagos sekmė buvo fenomenali. Nesuskaičiuojami kiekiai užsakymų užgulė Burberry pečius, tačiau pačiu svarbiausiu klientu tapo Didžiosios Britanijos Armija. Thomas Burberry pats sukūrė armijos pareigūnų lietpalčių prototipus 13-kai metų į priekį, tačiau vėliau gabardino palto dizainas buvo patobulintas – buvo pridėtos petnešos ir metaliniai žiedai. Tai laikoma lietpalčių gimimo istorija.

Originaliai, kaip jau minėjau, ši medžiaga buvo sukurta kareiviams, nes ji puikiai saugojo karininkus nuo įvairių oro stichijų. Įdomus faktas, kad lietpalčio angliškas pavadinimas (eng. trench) kilo iš tranšėjų (ilgas, gilus, apkasas ar griovys), kuriuose buvo dislokuoti kariškiai. Grįžę iš fronto kariškiai ir toliau devėjo lietpalčius savo civiliniame gyvenime.

Kelias iki karališko pripažinimo
Tradiciniai lietpalčiai turi dvi lygiagrečiai einančias eiles sagų (kiekvienoje eilėje 5 sagos) su papildomu pamušalu šone ir visados yra klasikinių spalvų – smėlio, juodos ar chaki. Taip pat jie turi raglan tipo rankoves (rankovės, kurios tęsiasi iki pat apykaklės) ties riešais sujuostas dirželiais. Lietpalčių populiarumas neatslūgo nuo pat jų sūkurimo pradžios: 1920-taisiais Burberry savo lietpalčių pamašulams jau naudojojo garsųjį languotą audinį; 1940-taisiais lietpalčiai vis dar buvo laikomi sportine apranga ir buvo reklamuojami kaip tinkami vedžioti šunis; 1960-taisiais lietpalčiai tapo kur kas paprastesni ir elegantiškesni, maždaug tokie, kokie yra dabar. Galiausiai 1980-taisiais lietpaltis pasiekė viršūnę – jį devėjo visi: misteris David Hockney, Princas Čarlis ir Princesė Diana. Nenuostabu, kad dėl tokių karališkųjų ryšių, Karalienė Elizabeta II suteikė Burberry karališkąjį ordiną.

Daugelis garsių mados namų mėgino sukurti savo lietpalčių interpretaciją, nes lietpalčiai užkariavo gatves, didžiuosius ekranus ir podiumus, tačiau be vienintelių Burberry lietpalčių, niekas neįsivaizduoja lietingo rudens. Kasmet Burberry ant podiumo išleidžia vis kitokią lietpalčių interpretaciją, kurioje išvystame naujoviškus audinius ir iš praeities atsineštas detales. Niekas nedrįsta abejoti, kad Burberry - lietpalčius siuva geriausiai. 

1 komentaras:

  1. Man tai šio gamintojo lietpalčiai tikrai įspūdingai atrodo :) Pati planuoju įsigyti kažką panašaus :)

    AtsakytiPanaikinti

Ačiū, kad apsilankėte bliss bloge!