vasario 12, 2014

Spalvų pasaulis

Kartais susiduriu su problema, kai į mane iš veidrodžio žvelgia kažkokia spalvota papūga... Mylimas minimalizmas kažkur išnyksta, o nuotaika subjūra, nes nesigauna suderinti puikiai atrodančio derinio. Tada ir prisimenu, apie stebuklingą spalvų ratą ir spalvų teoriją, kuri suteikia žinių, kaip derinti spalvas, kad nesijaustume it kalėdinės eglutės šiltą vasaros dieną.

Prieš gilinantis į spalvų derinimo taisykles, svarbu žinoti jų tipus:
Neutralios spalvios: balta, juoda, pilka.
Šaltos spalvos: mėlyna, žalia ir mėlynai purpuriniai tonai (pvz. Levandų).
Šiltos spalvos: raudona, rožinė, geltona, orandžinė ir rožiniai purpuriniai tonai (pvz.slyvų).
Šiltos neutralios: kreminė, smėlio, gelsvai ruda ir ruda.

Spalvų teorija

Ar žinojote, kad yra spalvų teorija, pagal kurią spalvos arba dera arba ne? Šįkart trumpai apie pagrindinius jos aspektus.
Spalvos papildančios viena kitą. Tai spalvos esančios skirtingose spalvų rato pusėse. Papildančių spalvų vardą, jos gavo ne todėl, kad puikiai atrodo ant kiekvieno, šis pavadinimas reiškia, kad spalvos tiesiog puikiai papildo viena kitą.
Kaip jas vilkėti? Jeigu neesate pernelyg ekstravagantiška asmenybė, patariu vengti devėti dvi ryškias, viena kitą papildančias spalvas. Vietoj to, pabandykite pasirinkti vieną ryškią ir vieną, prieš ją rate esančios spalvos, pastelinį atspalvį. Pavyzdžiui, žalia puikiai derės su šviesiai rožine arba mėlyna su blankia aukso spalva.
Analogiškos spalvos. Tai spalvos esančios greta spalvų rate. Jos yra gana panačios ir todėl lengvai kartu žiūrisi, sudarydamos puikiai paletę, Jūsų pasirinktam deriniui.
Kaip jas devėti? Pasirinkite nedaugiau kaip tris analogiškas spalvas, tačiau geriausias variantas – dvi analogiškos + neutrali spalva. Taip apsirengusi tikrai neprašausite pro šalį.

Saugių spalvų paletės sėkmingam deriniui
Nepamirškite, kad visos kombinacijos yra iš spalvų rato.
ü  Jau minėtos dvi spalvos ir viena neutrali. Pvz., žalia, geltona ir balta.
ü  Šilta spalva+neutrali. Pvz., raudona ir juoda.
ü  Šilta spalva+2 neutralios. Pvz., purpurinė, juoda ir pilka.
ü  Dvi ar trys neutralios spalvos – balta ir juoda.
ü  Dvi ar trys šiltos neutralios spalvos – ruda ir kreminė.
ü  Viena marga detalė ir viena ar dvi neutralios spalvos.
ü  Viena marga detalė ir viena spalva iš margumyno.
ü  Viena marga detalė, viena neutrali spalva ir viena spalva iš margumyno.

Keli paprasti patarimai
Jeigu vilkite daugiau nei vieną tos pačios spalvos rūbą, įsitikinkite, kad spalvos yra visiškai tokios pačios arba absoliučiai skirtingos.
Jeigu  vilkite juodą, nederinkite jos su rudais atspalviais. Šios dvi spalvos yra iting sudėtingos kartu, bet jeigu nusprendėte jas devėti, nepamirškite aksesuarų, kad įvaizdis taptų ne atsitiktinis, o monochromatiškas.
Ruda puikiai žiūrisi su šiltais neutraliais tonais ir sudaro puikią spalvų paletę rudeniui. Tačiau, nedera su kitomis šiltomis spalvomis kaip raudona, rožinė, purpurinė.
Mažas šiltos spalvos akcentas šaltų spalvų paletėje pridės šiek tiek žaismingumo, pvz. raudonas kaklaraištis prie mėlynų marškinių arba geltoni aksesuarai su žalia suknele.
Daug pastelinių spalvų kartu gali atrodyti paprasčiausiai per saldžiai... Pabandykite derinti vieną pastelinę spalvą su neutralia (švelni rožinė+pilka) arba su tos pačios spalvos tamsesne versija (švelni mėlyna+tamsi mėlyna).
Gal daugelis mados mylėtojų ir nesutiks, bet visgi patartina, kad derinyje būtų tik vienas raštuotas akcentas, net jei spalvos ir derėtų tarpusavy su kitu raštu.
 Nemaišykite mėlynos ir juodos, baltos ir kreminės bei rudos ir pilkos.

Taisyklės lieka taisyklėmis. Kai kurios iš jų yra sukurtos tam, kad būtų laužomos, į kitas reikėtų žvelgti rimčiau. Svarbu nepamiršti, kad kas tinka draugei nebūtinai tiks ir Jums. Puoškitės ir būkite nuostabios kasdien, mielosios.

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą

Ačiū, kad apsilankėte bliss bloge!