gegužės 20, 2014

Šiek tiek apie papuošalus

Maskaradiniai (eng. Costume jewerly) papuošalai arba bižuterija (eng. Fashion jewerly) – iš esmės yra niekuo nesiskiria,  tačiau atsirado skirtingais periodais. Nors jų paskirtis ir kontrukcija panaši, vis dar išlieka keletas subtilių skirtumų. Dauguma žmonių šiuos terminus naudoja lygiareikšmiškai, tačiau dizaineriai yra linkę atskirti šiuos du papuošalų tipus.


Abu: kostiuminiai ir bižuteriniai papuošalai leidžia mėgautis stiliumi už prieinamą kainą. Dažniausiai jie „mėgdžioja“ aukštesnės kokybės gaminius, kurie, kaip taisyklė, yra brangūs, nes yra gaminami iš tauriųjų metalų bei brangaakmenių, tuo tarpu pigesniuose variantuose naudojami cirkoniai, kiti akmenys bei paprastieji metalai.

Costume papuošalai
Maskaradiniai papuošalai išpopuliarėjo 1930-taisiais dėl praktinių sumetimų: anuomet moterys brangenybes paveldėdavo iš kartos į kartą, todėl galimos vagių atakos, sugadinimas ar netyčinis pametimas atrodė per daug rizikingas. Taip ir gimė prabangių papuošalų kopijos, tiesa, ankščiau jos buvo gaminamos taip nepriekaištingai, kad atsikirti kur klastotė, o kur originalas galėjo tik labai įgudusi akis. 

Kostiuminiai papuošalai pelnė populiariumą, nes jie leido moterims išplėsti savo papuošalų kolekcijas neišleidžiant viso šeimos turto. Be to, netikri papuošalai ypač patiko paprastiesiems, kurie prabangiųjų metalo dirbinių tiesiog negalėjo įpirkti. Pavadinimas „kostiuminiai papuošalai“  - atspindi jų platų naudojimą teatro scenose. Režisieriai norėjo įspūdingos prabangos, už absurdiškai žemą kainą. 


Ankstyvoje kostiuminių papuošalų stadijoje moterys papuošalą galėdavo devėti tik su vienu rūbu komplektu. Ši tradicija gerokai skirias nuo dabarties, nes dabar stileivos ta patį papuošalą derina su skirtingais rūbais, taip vis sukurdamos naujo įvaizdžio iliuziją.  Bižuterija tapo galimybe išreikšti save, neišleidžiant daug pinigų aksesuarams. Žinoma, labai malonu turėti prabangių papuošalų, tačiau kartais pigesni tampa kur kas geresne alternatyva.


Foto iš: chanel.com pinterest.com 

1 komentaras:

  1. Kaklo papuošalai, tai tikrai gražūs. Net nepasakytum, kad jie bižuteriniai, nes atrodo kaip prabangūs papuošalai :)

    AtsakytiPanaikinti

Ačiū, kad apsilankėte bliss bloge!